Menu Sluiten

Het spirituele hart

Wanneer iemand je vraagt wie je bent, dan wijs je met je hand naar het hart. Het hart zit in de borstkas, in het midden van het lichaam. Het is ook het centrum van je bewustzijn en is veel meer dan een spier. Het hart is het allereerste orgaan dat volledig werkt in een menselijk embryo.
Alle indrukken en informatie van buitenaf komen eerst bij het hart binnen en daarna gaan ze naar de hersenen. Van de hersenen ontvangt het lichaam de signalen en reageert daarop. Het buikgevoel is een reactie op de impulsen vanuit de hersenen.

De belangrijkste weg voor de meesten van ons is van het hoofd naar het hart. In de stilte laten we het hart spreken.

Wanneer we het hart en de hartenwens negeren, leidt dat meestal tot een ongelukkig leven. Het hart is de kern van ons bestaan. Leren naar het hart te luisteren en vanuit het hart te handelen is het mooiste wat er is. Het hart is de schakel tussen het lichaam en de ziel. Het brein heeft meer een lichamelijke functie en het hart werkt op een dieper niveau. Naast het fysieke hart bestaat er ook een spiritueel hart. De weg van yoga is de weg van het spirituele hart. (Yoga voor het hart, Maja Miklic)

“Hier is mijn geheim, mijn simpele geheim. Alleen met het hart kun je goed zien. Wat essentieel is, is onzichtbaar voor het oog.” – Antoine de Saint-Exupéry