Het doel van yoga is om actief te ontspannen en ontspannen actief te zijn. Het woord yoga komt uit het Sanskriet woord yuj en betekent: een verbinding tussen het lichaam, de geest en de spirit. Yoga staat voor eenheid en harmonie in onszelf. De oorsprong van yoga ligt duizenden jaren terug en is afkomstig uit India. De oorsprong van yoga ligt verder dan die van het hindoeïsme en ondanks het feit dat het soms gekoppeld wordt aan deze religie, staat de yogische kennis los van de religie. Yoga is uniek en geschikt voor iedereen.
Yogales uitleg
We doen hatha yoga. Hatha yoga zijn yogahoudingen, gecombineerd met ademoefeningen en meditaties.
Opbouw van de les: We beginnen met ademoefeningen en eindigen met de ontspanning. Yogales begint met oefeningen in de zithouding, vervolgens gaan we door met de staande oefeningen en ronden het af met de liggende oefeningen. Er wordt altijd rekening gehouden met de leeftijd en het niveau van deelnemers zodat iedereen wel mee kan blijven doen.
Yogabeoefening: Met yoga kom je dichter bij jezelf. Yoga is niet prestatiegericht of competitief. Iedereen is uniek en dat komt ook in yoga tot uiting. Ieder mens beweegt anders. Eigenwijsheid trainen is dan ook iets wat bij yoga hoort. Tegenwoordig zijn veel mensen alleen op het lichaam gericht. Ze doen yoga om slank, fit en jong te blijven. Bij yoga gaat het om de balans tussen het lichaam, de adem en de geest. Wanneer je alleen met je lichaam bezig bent, mis je het doel van yoga. Yoga brengt je terug naar de oorspronkelijke staat van zijn. Als baby is iedereen puur, blij, zonder oordelen, zorgeloos en ontspannen.
Yogahoudingen / Asana’s
Yogahoudingen zijn oorspronkelijk niet een doel op zich, maar een middel voor het hoger bewustzijn. Het Sanskriet woord ‘asana’ betekent ‘een plek om te zitten’. Asanas zijn oefeningen om het lichaam zover te krijgen dat het gemakkelijk urenlang zonder pijn in een meditatiehouding kan blijven zitten. Bij yoga luister je goed naar je lichaam. Je blijft in de houding alleen zolang het comfortabel voelt. Als een bepaalde houding te lang duurt of te pijnlijk wordt, ga je eerder terug. Blijf bij jezelf en ga niet over je grenzen. Vergelijk jezelf niet met anderen.
Ademoefeningen / Pranayama’s
Pranayama is het beheersen van de prana of levenskracht. De prana wordt via de neus ingeademd en stroomt door de energiekanalen, nadi’s genoemd. Alleen door de mond ademen beperkt het functioneren van de vitale organen. Er zijn vele ademhalingsoefeningen die je dagelijks kunt doen om jezelf gezond, energiek en vitaal te houden. Ujjayi ademhaling is voor het verminderen van de stress, bhastrika is voor meer energie, kapalabhati is voor het verhogen van het verteringsvuur enz. Door de nadi shodhana pranayama kunnen wij de rechter of linker hersenhelft activeren en beide hersenhelften in balans brengen. De eerste stap is het bewust worden van onze adem. Het beste kunnen we dat oefenen als we aan het sporten zijn. We hebben dan ineens veel meer zuurstof nodig. Denk aan het hardlopen, hiking in hoge bergen of zwemmen. Meestal ademen wij onbewust. Yoga, sport en ademhalingsoefeningen zijn een goede manier om meer bewust te worden van onze adem.
Meditatie / Dhyana
Dhyāna, meditatie kun je aan het begin als een grote uitdaging ervaren. Allereerst worden we gebombardeerd door onze gedachten en gevoelens. Ook voelen wij ongemakken in het lichaam. Hoe vaker je mediteert, hoe meer je in staat bent rust te ervaren. Meditatie is het reinigen van de geest. Dagelijkse meditatie helpt je steeds verder. Het lichaam geeft steeds minder pijnlijke signalen, de hoeveelheid gedachten wordt minder en wij zijn steeds meer in staat om diepe rust te ervaren. Wanneer het druk is in ons leven en in ons hoofd, kunnen we meestal geen contact maken met ons innerlijke zelf. Dat stukje in onszelf is zonder oordelen, het is tijdloos, met diepe rust en puur geluk. Meditatie maakt het mogelijk om hiermee verbinding te vinden. Dat gebeurt alleen wanneer wij ons egogevoel loslaten. Regelmatige en diepe meditatie is de sleutel tot het volledige leven. Er zijn talloze meditatietechnieken. Het beste is om er een te vinden die bij je past en je daarin helpt te verdiepen.
Yogasoetra’s van Patanjali
Bij yoga denken we aan de yogahoudingen en lenige beoefenaars, maar de yogische kennis gaat veel dieper. ‘De Yogasoetra’s van Patanjali’ is een mooi book, waarin o.a. de basisprincipes van yoga worden uitgelegd. ‘De Yogasoetra’s van Patanjali’ bevat 196 verzen en deze verzen zijn verdeeld over vier hoofdstukken. In het tweede hoofdstuk wordt het pad van ashtanga yoga, het achtvoudige pad naar verlichting, beschreven. De acht geleidingen van yoga zijn: yama (sociale gedragscodes), niyama (individuele gedragscodes), asana (houding), pranayama (ademoefening), pratyahara (terugtrekking), dharana (concentratie), dhyana (meditatie) en samadhi (verlichting). Ze zijn met elkaar verbonden en kunnen niet los van elkaar beoefend worden. Leven volgens de eerste twee van de acht geleidingen (yama’s en niyama’s) helpt ons om bewuster leven. Yama’s zijn de universele wetten en sociale gedragscodes. Yama staat voor de relatie met de buitenwereld. Niyama’s zijn gedragscodes van individuele discipline. Niyama staat voor de relatie met de binnenwereld. Door deze idealen na te streven gaan we in alle opzichten beter functioneren.Hoe langer we yoga beoefenen, hoe meer we beseffen dat de ware rijkdom vanbinnen te vinden is. Door yoga leren we de juiste balans in het leven te vinden. Hierdoor wordt het dagelijks leven eenvoudig en rustig. Ook gaan we bewust om met eten, respecteren we de omgeving en mensen om ons heen.