Menu Sluiten

YOGISCHE KENNIS

Yoga betekent verbinding, eenheid tussen het lichaam, de geest en de ziel. Velen denken dat yoga alleen voor flexibiliteit en ontspanning bedoeld is. Yoga is veel meer dan dat. De yogische kennis is uniek en geschikt voor iedereen, ongeacht je religie. Yoga is een weg naar een gezond en gelukkig leven. De effecten van yoga zijn niet in woorden te omschrijven. Het is een persoonlijke ervaring; iets wat je van binnenuit beleeft en ervaart.

VIJF YOGAPADEN
Er zijn vijf belangrijke yogapaden. Dat zijn: bhakti yoga, karma yoga, gnana yoga, ashtanga yoga en hatha yoga. Bhakti yoga is het pad van devotie. Het is de verbinding die je voelt voor het goddelijke of voor een Guru, een spiritueel leraar. Karma yoga: ‘Karma’ betekent actie. Alles wat we doen, heeft consequenties. Op elke actie volgt een reactie. Met karma yoga verrichten we onbaatzuchtig werk voor anderen. Gnana yoga is yoga van de spirituele kennis. Het gaat om de kennis over je ware zelf, de ziel. Je kunt veel over yoga lezen of horen, maar de yogische kennis gaat van hart tot hart. Het is niet in woorden uit te leggen. Ashtanga yoga is yoga van acht stappen naar verlichting volgens Patanjali. Het is een weg van mentale discipline. Alle stappen werken samen en versterken elkaar. Hatha yoga is onderdeel van ashtanga yoga.

YOGA IS HET BEHEERSEN VAN DE GEDACHTENSTROOM
Yoga is het verstillen van de stroom van gedachten. Het betekent: controle over de gedachten. In Sanskriet: Yogaś citta-vṛtti-nirodhaḥ. Yogas: eenwording, eenheid, vereniging, integratie. Chitta: geest, het denken, bewustzijn, perceptie. Vritti: stroom, rollen. Nirodha: het beëindigen, stoppen, ophouden.

DE YOGA SOETRA’S
‘De Yogasoetra’s van Patanjali’ is een mooi book, waarin o.a. de basisprincipes van yoga worden uitgelegd. ‘De Yogasoetra’s van Patanjali’ bevat 196 verzen en deze verzen zijn verdeeld over vier hoofdstukken. In het tweede hoofdstuk wordt het pad van ashtanga yoga, het achtvoudige pad naar verlichting, beschreven. De acht geleidingen van yoga zijn: yama (sociale gedragscodes), niyama (individuele gedragscodes), asana (houding), pranayama (ademoefening), pratyahara (terugtrekking), dharana (concentratie), dhyana (meditatie) en samadhi (verlichting). Ze zijn met elkaar verbonden en kunnen niet los van elkaar beoefend worden. Leven volgens de eerste twee van de acht geleidingen (yama’s en niyama’s) helpt ons om bewuster leven. Yama’s zijn de universele wetten en sociale gedragscodes. Yama staat voor de relatie met de buitenwereld. Niyama’s zijn gedragscodes van individuele discipline. Niyama staat voor de relatie met de binnenwereld. Door deze idealen na te streven gaan we in alle opzichten beter functioneren.

ABHYASA EN VAIRAGYA
Abhyasa en vairagya zijn twee belangrijke gereedschappen voor iedereen die zich op het yogapad bevindt. Alles wat zichtbaar is in het leven, is tijdelijk. Wees een waarnemer, zie jezelf los van de situaties. William Shakespeare schreef: ‘De hele wereld is een schouwtoneel en alle mensen zijn maar acteurs.’
Abhyasa betekent respect en discipline voor de yogabeoefening. Je beoefent yoga volgens een schema, ongeacht of je daar wel of geen zin in hebt. Elke keer opnieuw ga je met je aandacht naar binnen en blijf je gefocust. Je doet je best om stil te zijn. Respect tonen voor de yogatraditie en de grote yogameesters uit het verleden is ook belangrijk. Leer om meditatief aanwezig te zijn in het huidige moment.
Vairagya betekent de verleidingen van de buitenwereld weerstaan. Dit is ook iets wat een asceet goed beheerst. Het niet willen hebben wat je niet hebt en je niet laten verleiden door het materiële. De materie is tijdelijk en het brengt geen geluk op de lange termijn. Verminder de verlangens, wensen en ambities. Het is allemaal gericht op het ego.

Mantra OM
Volgens de yogische traditie is het zichtbare universum uit de klank AUM ontstaan. Uit de drie letters AUM ontstaat OM. De vibraties van het pure, universele bewustzijn produceren het stille geluid OM. Uit deze klank zijn de vijf basiselementen ontstaan. Alles in de natuur en de mens bestaat uit deze elementen. OM is de oerklank en komt voor in alle tradities (shalom, hum, amen, amin).
OM heeft een genezende werking op het lichaam en de geest. Wanneer we de klank OM chanten, ervaren we rust en maken we contact met onszelf. OM chanting heeft een duizenden jaren oude traditie. De vibraties van deze klank transformeren de emoties, negatieve energie en gedachten. Wanneer we regelmatig de mantra OM chanten, ervaren we rust, vrede en liefde.

ASHTANGA YOGA VAN PATANJALI
Ashtanga yoga van Patanjali is het achtvoudige pad naar verlichting. Patanjali was de wijze ziener uit de tweede eeuw voor Christus. De acht geleidingen van yoga zijn met elkaar verbonden en kunnen niet los van elkaar beoefend worden.

YAMA’S zijn de universele wetten en sociale gedragscodes. Yama staat voor de relatie met de buitenwereld. De vijf yama’s zijn: geweldloosheid, waarachtigheid, eerlijkheid, kuisheid en hebzuchtloosheid.

NIYAMA’S zijn gedragscodes van individuele discipline. Niyama staat voor de relatie met de binnenwereld. De vijf niyama’s zijn: zuiverheid, tevredenheid, discipline, zelfstudie en toewijding aan het goddelijke. Door deze idealen na te streven in je dagelijks leven in combinatie met de beoefening van de yama’s ga je in alle opzichten beter functioneren.

ASANA: houding. Asana’s zijn de meest bekende yogaoefeningen, die het lichaam niet alleen soepel maken, maar ook een therapeutisch effect hebben.

PRANAYAMA: adembeheersing. Door de ademtechnieken leren we het instrument van de geest te bespelen. Adem is de verbindende schakel tussen het lichaam en de geest.

PRATYAHARA: terugtrekken. Pratyahara is het beteugelen en terugtrekken van de zintuigen.

DHARANA: concentratie. Concentratie door je aandacht te richten op een gekozen onderwerp. Dharana is een mooie voorbereiding naar meditatie.

DHYANA: meditatie. Alleen wanneer je je een periode achter elkaar kunt concentreren zonder onderbreking spreekt men van meditatie of eenpuntige gerichtheid. De ruimte die jouw gedachten innemen wordt steeds kleiner.

SAMADHI: eenwording. Bij samadhi is er geen enkele afleiding meer. De wereld van heldere waarneming gaat voor je open.