Menu Sluiten

Mantra AUM

Volgens de yogische traditie is het zichtbare universum uit de klank AUM ontstaan. Uit de drie letters AUM ontstaat OM. De vibraties van het pure, universele bewustzijn produceren het stille geluid OM. Uit deze klank zijn de vijf basiselementen ontstaan. Alles in de natuur en de mens bestaat uit deze elementen. OM is de oerklank en komt voor in alle tradities (shalom, hum, amen, amin).

OM is het symbool voor vier bewustzijnsniveaus en de wereld van maya, illusie. Deze zijn: de normale waaktoestand, droomtoestand, diepe slaap, absolute staat van zijn en de illusie. Door de sluier van de illusie zien we de waarheid niet. Wanneer je het spirituele pad bewandelt, is transformatie naar een hogere staat van bewustzijn mogelijk.

OM heeft een genezende werking op het lichaam en de geest. Wanneer we de klank OM chanten, ervaren we rust en maken we contact met onszelf. In AUM zijn de drie belangrijkste levensenergieën aanwezig. Dat zijn: creatieve energie, energie van levensonderhoud en energie van verandering. In de klank OM worden we herinnerd aan deze levenscyclus, aan onze af- en aankomst.

OM chanting heeft een duizenden jaren oude traditie. De vibraties van deze klank transformeren de emoties, negatieve energie en gedachten. Wanneer we regelmatig de mantra OM chanten, ervaren we rust, vrede en liefde. (Gezond leven met yoga, Maja Miklic)