Menu Sluiten

Gezonde voeding

We zijn wat we eten. Tegenwoordig doen we alles snel, want er is nergens meer tijd voor. We doen onze boodschappen snel, we doen wat in de pan of in de magnetron en stoppen dat onnadenkend in de mond. We eten snel en kauwen onvoldoende. Voor boodschappen moeten we de tijd nemen en gooien we niet zomaar van alles in de boodschappenkar. Voor zover mogelijk vermijden we verpakte producten met kunstmatige toevoegingen. Iedere seconde worden er miljoenen nieuwe cellen gebouwd en oude cellen afgebroken. De kwaliteit van de lichaamscellen is afhankelijk van de kwaliteit van de verteerde voedingsstoffen. Koken is een transformatie van het voedsel. Wanneer je gestrestst en negatief bent, smaakt het eten ook minder. Tijdens het koken denken we positief. De ruimte voor het eten maken we aantrekkelijk en sfeervol.

Vanuit de yogische traditie is het belangrijk om een gedeelte van de maaltijd te delen of te offeren. Het bidden en dankbaar zijn voor het eten hoort er in vele culturen ook bij.
Het ruiken en proeven van het voedsel is het begin van de spijsvertering. We eten langzaam en kauwen goed door. Het is beter om minder verteerbaar voedsel te eten. Fruit en groente zijn licht verteerbaar en de voedingsstoffen worden snel opgenomen, maar eiwitten en vetrijke voeding hebben langere tijd nodig om afgebroken te worden. Wanneer we alles door elkaar eten, ontstaan er darmgassen met winderigheid, darmkrampen en een opgeblazen gevoel in de buik als gevolg. Direct na het eten drinken we niet, omdat we hiermee de spijsvertering verstoren. Het innerlijke vuur wordt minder met als resultaat een slechte opname van het voedsel.