Een pelgrimstocht of een bedevaart heeft een religieuze of een spirituele betekenis. Hiermee willen pelgrims contact maken met de heiligen. Een bedevaart kan een genezing, openbaring of verlichting geven. Mensen maken deze tochten om verschillende redenen. Het kan zijn dat ze iets aan zichzelf willen bewijzen, een bepaalde gebeurtenis willen verwerken of loslaten, zichzelf willen transformeren, bidden, zich reinigen, voor de conditie, voor het gezelschap, voor een grote verandering in het leven en om te bezinnen.
De meeste bekende pelgrimstocht in Europa is Santiago de Compostella in Spanje. Deze tocht naar St. Jacob in Compostella gaat terug naar de tijd van Karel de Grote, want daar zou zijn graf zijn gevonden.
In India en Nepal zijn er pelgrimstochten ter verering van Gautama Boeddha. Op het eiland Shikoku in Japan is er een tocht langs de 88 tempels van de monnik Kukai. De pelgrims reciteren de hartsoetra; ‘Kan ji zai bo za’. Vorm is leegte en leegte is vorm. Vanuit de islam zijn er tochten naar Mekka en Medina. Een pelgrimstocht is goed voor het lichaam, de geest, het hart en de ziel. – Uit ‘Yoga en hardlopen’ boekje van Maja