Menu Sluiten

ADEM

ADEMOEFENING – PRANAYAMA
Pranayama is het beheersen van de prana of levenskracht. De prana wordt via de neus ingeademd en stroomt door de energiekanalen, nadi’s genoemd. Er zijn vele ademhalingsoefeningen die je dagelijks kunt doen om jezelf gezond, energiek en vitaal te houden.

OVER DE ADEM
Adem is leven. Het leven begint met een inademing en eindigt op een uitademing. We ademen dag in, dag uit en zijn ons daar niet echt van bewust. Inademing is actief, uitademing passief. Wie zijn adem beheerst, beheerst zijn denken ook. Elke gedachte geeft emotie en elke emotie een ander ademritme. Door rustiger te ademen kalmeer je ook het brein. We ademen snel en oppervlakkig wanneer we gestrest zijn. Wanneer wij ons veilig voelen, ademen we diep, langzaam en ontspannen. Adem verloopt in vier fases: inademing,
vasthouden van de adem, uitademing en leegte. Leegte is een fase tussen de uitademing en de volgende inademing.

We leven zolang er adem is in het lichaam. Zonder adem is er geen leven mogelijk. In verschillende delen van het lichaam heeft de adem een andere functie. Er zijn vijf modificaties van prana, ook wel de vayu’s genoemd. De verschillende plaatsen waar de adem zich naartoe beweegt worden vayu’s, ademrichtingen genoemd.

NEUSADEMHALING
Een neusademhaling is beter voor je gezondheid dan een mondademhaling. De mondademhaling is oppervlakkiger dan de neusademhaling. Hyperventilatie ontstaat ook alleen wanneer je vanuit de mond ademt. Mondademhaling kost te veel energie en is een reactie op stress. Als kind hebben we door de neus geademd en wanneer de neus verstopt was, moesten we door de mond ademen. Ook ademden we vroeger allemaal naar de buik toe. Door stress en negatieve ervaringen zijn we wat oppervlakkiger gaan ademen. Doordat we meer door de borst dan door de buik ademen, gebruiken we niet meer de volledige longcapaciteit. Hierdoor blijven er gifstoffen in het lichaam zitten. De schadelijke stoffen gaan via de adem niet meer uit het systeem. Tijdens yoga word je je meer bewust van de adem. Je ademt langzaam diep in en uit door de neus naar de buik toe. Door je te concentreren op een uitademing, adem je automatisch ook meer in. Het beste is om door de neus in plaats van door de mond te ademen.

DE BUIK ADEM
De meest natuurlijke adem is de buikadem. Als baby ademde iedereen van de buik naar de borst toe. Bij kinderen en tieners wordt de adem steeds oppervlakkiger. Door ervaringen en stress is het lichaam steeds meer gespannen en een volledige adem is dan niet meer mogelijk. Hierdoor worden ook minder gifstoffen uit het lichaam verwijderd. Tijdens yoga leren we de natuurlijke adem weer. De buikadem helpt je om de volledige longcapaciteit te gebruiken. Eindelijk kun je weer diep in en uit ademen.

DE VOLLE ADEM
De volle adem werkt alleen wanneer we lichamelijk en geestelijk ontspannen zijn. Om te leren ontspannen en zo dieper te ademen, kun je beginnen om de uitademing steeds langer te laten duren. Het lichaam komt in een toestand waarin het parasympathische zenuwstelsel actiever wordt. Een diepere ontspanning volgt. Met de volle adem gebruik je de volledige capaciteit van je longen.